29 eengezinswoningen
Middelsee Leeuwarden

Over
Het Bolwerk

Ontstaan uit Friese oorsprong en traditie

Middelsee is niet zomaar een stadsdeel van Leeuwarden. Het is een ode aan Friesland en een verrijking van haar hoofdstad. Het Bolwerk draagt hier letterlijk een steentje aan bij. Door zich te presenteren als ‘traditioneel gegroeide statige Friese stad’ zoals het beeldkwaliteitsplan omschrijft. Architect Pieter Bas Zwage van VdpArchitecten gaf invulling aan dit plan en liet zich inspireren door de bolwerken in Workum, Dokkum en Sloten.

Een eigentijds én eigenwijs plan

“We hebben gezocht naar een soort moderne ingetogenheid en ambachtelijkheid, die past bij de voor de plek kenmerkende culturele eigenschappen. Zoals auteur Flip van Doorn stelde: heldere en rechtlijnige eenvoud zou je Fries kunnen noemen. Dat kun je denk ik ook over ons werk zeggen. Mijn Friese roots hebben daar ongetwijfeld invloed op gehad.”

Pieter Bas Zwaga | VdpArchitecten

Referenties
aan Friese steden

Kenmerken van bolwerken die op eigenzinnige wijze terugkomen in het project zijn bijvoorbeeld de afwisseling tussen brede, smalle, hoge en lage huizen. Ook de diversiteit aan langs- en kopgevels draagt daaraan bij. De grote en lage ramen doen de woningen en omgeving in elkaar overlopen. Met rollagen, bijzondere gevelbeëindigingen en stegen tussen sommige woningen, herleven oude tijden in een moderne setting.

Onderling onderscheid

In Het Bolwerk vind je vijf type woningen terug. Geschakeld en vrijstaand, op de hoek of ertussen, met twee of drie woonlagen en gespiegeld of gedraaid. Aan deze afwisseling worden bovendien meerdere kleuren metselwerk en rollagen toegevoegd. Zo ontstaan er subtiele verschillen per woning. Ook in de kleur van kozijnen zit onderscheid, wat een levendig totaalbeeld creëert.

Compare listings

Vergelijken